La Cambra d’Agricultura dels Pirineus Orientals es regeix pels articles L511-1 i següents del Codi rural i és l’òrgan consultiu, representatiu i professional dels interessos agrícoles davant de l’Estat, les autoritats locals i els organismes públics que tenen adscrits.La Cambra d’Agricultura és un establiment públic sota la tutela doble dels ministeris d’Agricultura i de Finances, gestionat per professionals agrícoles elegits per un mandat de sis anys.

 

Té una funció doble:


  • Funció de representació com a interlocutora oficial dels poders públics (Estat, autoritats locals i els seus organismes públics) als quals dona la seva opinió com a portaveu dels interessos del sector agrícola i rural.
  • Funció de suport al desenvolupament de les explotacions agrícoles a les quals ofereix assessorament i presta serveis en diversos àmbits: ajut a la creació d’empreses, assessorament i suport tècnic i econòmic, motivació, experiència, formació i recerca-experimentació, entre altres serveis.


Albercocs Vermells

         de Rosellon AOP

Denominació d’origen protegida (DOP)Cultivats durant gairebé deu segles a la regió, els albercocs vermells del Rosselló tenen unes característiques particulars i úniques que van ser reconegudes amb l’obtenció de la DOP el 2016. De color ataronjat amb punts vermells brillants, desprenen una aroma intensa de fruita fresca (préssec/nectarina) i de suc d’albercoc. Són apreciats pel sabor dolç, un grau molt baix d’acidesa i una textura flexible. 

 

PER SABER-NE MÉS... 


Una 
produccioó potencial de 1.000 tones
Image
Els albercocs vermells del Rosselló han estat reconeguts com a DOC (denominació d’origen controlada) des del 2015 i com a DOP (denominació d’origen protegida) des del 2016, i estan sotmesos a controls en cada etapa de la seva producció, des del creixement als horts fins a la confecció de caixes i safates als centres d’embalatge.

Les varietats són endèmiques del Rosselló i provenen de la mateixa família, la dels «albercocs vermells», que tenen característiques similars (vermell del Rosselló, Héléna del Rosselló/Aviéra, Royal Rosselló, Gâterie/Avikandi).

Són apreciats com a fruita fresca per la indústria i per a la preparació de melmelades i nèctars.

Carxofa

de Rossellon IGP

Indicació geogràfica protegida (IGP)  


Conreada des del segle XVIII a la vora del mar i segons la tècnica tradicional, la carxofa del Rosselló és reconeguda per les qualitats organolèptiques excepcionals, la frescor i el caràcter tardà d’aquesta varietat en el mercat francès. Tendra i poc fibrosa, disposa de bràctees espesses. És l’única carxofa francesa reconeguda amb una IGP (indicació geogràfica protegida), registrada el juliol del 2015.


PER SABER-NE MÉS... 

Image
Una producció potencial de 800 tones de carxofa del Rosselló amb IGP.
Varietats tradicionals amb capítols grans de flors de color blanc o morat, i capítols petits de flors de color porpra en ram.
Dos períodes de producció: la principal a la primavera i una altra de més reduïda a la tardor només per a la varietat Petit Violet.
Varietats seleccionades: esqueixos triats al camp pels productors, plantes més fortes per a una resistència natural a les malalties, varietats antigues reconegudes per les qualitats gustatives i una bona capacitat de conservació després de la collita.
El consum de carxofes a França per llar ha augmentat: 2,2 kg de mitjana.

DOP Béa 
        del Rosselló

Denominació d’origen protegida (DOP) 

Procedent d’una varietat única anomenada «Béa», la patata primerenca de la DOP Béa del Rosselló és una hortalissa de primavera, de temporada i fràgil. Té unes característiques específiques estretament lligades al terrer: un gust de verdura primerenca (pèsol, carxofa, faves), una textura que es fon i un sabor lleugerament ensucrat. És un producte únic que es reconeix per la forma llisa i allargada, el color groc pàl·lid i brillant i una pell fina que es pot retirar amb la mà. Té un contingut baix de matèria seca. PER SABER-NE MÉS... 

Image
La Béa del Rosselló va obtenir la DOC (denominació d’origen controlada) el 2006 i la DOP (denominació d’origen protegida) el 2012.
La patata primerenca, és a dir, collida abans que arribi a la plena maduresa, es comercialitza fresca.

Es treballa amb cura en totes les etapes, des de la pregerminació fins a la collita (manual o semimanual) i l’envasat.

Es comercialitza entre l’1 de maig i el 31 de juliol.

Presentació 

       d’objectius i accions

Identificar els sectors estudiats

Identificació de les línies de treball que s’han d’establir i definició d’un pla d’acció amb els sindicats que defensen cada sector i la resta d’actors que hi intervenen.
Identificació de les característiques i els punts febles de cada sector.
Intercanvi d’experiències en sectors similars que han desenvolupat estratègies que es poden reproduir.

Ajudar els productors a buscar valor afegit

 

Transferència tècnica als productors.
Estudi de viabilitat sobre la transformació per valorar les diferències de classificació en els albercocs.
Millora de la qualitat del producte mitjançant l’experimentació.
Améliorer la qualité des produits grâce à de l’expérimentation :

Millora de l’homogeneïtat de la qualitat organolèptica superior de la DOP d’albercocs vermells del Rosselló.
Millora de la qualitat, la salut i la productivitat mitjançant l’ús de plançons nascuts al peu de plantes mare in vitro. Establiment de la tècnica i d’un mètode col·lectiu de producció de plantes «sanes».

Promoure els diferents sectors


Posada en marxa d’operacions de comunicació/promoció, amb «accions estrella».

Desenvolupament d’una estratègia de promoció per sectors.

Sensibilització dels productors perquè s’adhereixin als procediments de qualitat.


Présentation des objectifs et des actions

Caractériser les filières

étudiée

Accompagner les producteurs dans la recherche de valeur ajoutée

Améliorer la qualité des produits grâce à de l’expérimentation: 
Promouvoir les filières

Image